Mediu

„Inițierea soluțiilor de management de jos în sus pentru reducerea deșeurilor de plastic în Bazinul Dunării” AQUATIC PLASTIC

Beneficiar (Partener de proiect):

Asociația MULTISALVA

Parteneri de proiect:

Leader de proiect - PET Kupa Egyesület (HU)
Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții, Viena (AT)
Centrul pentru Cercetări Ecotoxicologice Podgorica (ME) 
Asociația cetățenilor “Eko centar” Vișegrad (BA)
Asociația Maghiară a Întreprinderilor de Mediu (HU)
Institutul de Oceanologie - Academia Bulgară de Științe (BG)
Institutul pentru Apă al Republicii Slovenia (SI)
Mare Nostrum (RO)
Ministerul Ecologiei, Planificării Spațiale și Urbanismului (ME)
Direcția Generală pentru Gospodărirea Apelor HU)
Facultatea de Științe Tehnice Novi Sad (RS)
Institutul de Cercetare a Apei Bratislava (SK)
 

Scop și obiective:

Obiectivul principal al proiectului este de a iniția soluții de management de jos în sus pentru a reduce deșeurile de plastic în bazinul Dunării.
AQUATIC PLASTIC oferă o bază de date completă și o metodologie pentru a cartografia deșeurile plastice din râuri, utilizând bariere artificiale, precum hidrocentrale și tehnologii de teledetecție, ca instrumente pentru autoritățile de management al apelor pentru a măsura, monitoriza și devia acumulările de deșeuri plastice din râuri, de la natură către gropile de gunoi sau, mai degrabă, înapoi în circuitul reciclării.

Obiectivele specifice:

1. Îmbunătățirea calității apei prin crearea unei baze de date open-source și a unei metodologii rentabile pentru măsurarea contaminării cu microplastice, precum și a unor ghiduri pentru gestionarea acumulărilor de deșeuri macroplastice la nivelul hidrocentralelor din bazinul Dunării.

2. Dezvoltarea unei metodologii care utilizează metode de teledetecție pentru identificarea și eliminarea cost-eficientă a punctelor de scurgere cu risc ridicat și a acumulărilor de deșeuri fluviale în regiunile extrem de poluate ale bazinului râului Dunărea.

3. Sprijinirea părților interesate în a lua măsuri proactive, dotându-le cu instrumentele, resursele și oportunitățile necesare pentru a se angaja activ în inițiativele de monitorizare, curățenie și reciclare.

Sumarul proiectului:

Proiectul AQUATIC PLASTIC își propune să atingă obiectivele stabilite prin implementarea unei serii de activități interconectate, care vizează reducerea poluării cu plastic în bazinul Dunării. În acest sens, va fi dezvoltată și testată o metodă cost-eficientă pentru evaluarea microplasticelor, care va permite analiza regulată a calității apei. De asemenea, va fi creată o bază de date cu acces deschis, împreună cu o metodologie specifică pentru măsurarea poluării cu microplastice în sistemele fluviale. Un alt aspect important al proiectului este elaborarea unui plan de acțiune pentru monitorizarea acumulărilor de deșeuri fluviale la hidrocentrale, bazat pe întrebări și indicatori cheie. Acest plan va fi susținut prin monitorizarea acțiunilor pilot, care va evalua capacitatea de retenție a deșeurilor la hidrocentrale și practicile de gestionare a deșeurilor. Proiectul va genera, de asemenea, o listă de recomandări și ghiduri profesionale destinate hidrocentralelor afectate regulat de acumulările de deșeuri fluviale. În plus, se va aplica știința cetățenească pentru a identifica sursa deșeurilor fluviale, și se va dezvolta un protocol de teledetecție a macroplasticelor. Vor fi implementate acțiuni pilot de curățare a focarelor de poluare cu macroplastice a râurilor din bazinul Dunării. În ceea ce privește gestionarea deșeurilor, proiectul va evalua schemele de certificare existente, cu scopul de a adăuga valoare materialelor plastice reciclate provenite din deșeurile fluviale. De asemenea, se vor testa procese inovatoare de producție pentru a îmbunătăți valoarea produselor din deșeuri reciclate, având în vedere obținerea validării GRS sau a unui sistem similar. Pentru a promova conștientizarea și educația, vor fi organizate ateliere pilot pentru ONG-uri, axate pe curățarea râurilor și educarea generației „prietenii râurilor ”. În acest context, va fi lansat Apelul Transnațional de Curățare a Râurilor, o soluție comună pentru eliminarea deșeurilor din plastic. Se va stabili o comunitate participativă de părți interesate, denumită River Saver (Salvatorii Râurilor). Proiectul va promova, de asemenea, politici pentru reducerea deșeurilor din plastic în bazinul Dunării, contribuind astfel la un mediu acvatic mai curat și mai sănătos.

Alte informații:

AQUATIC PLASTIC este continuarea proiectului Tid(y)Up! „Plan de acțiune integrat Tisa-Dunăre pentru eliminarea poluării cu plastic a râurilor” https://dtp.interreg-danube.eu/approved-projects/tid-y-up

Rezultate:

Se preconizează că un minim de două organizații vor adopta protocolul dezvoltat pentru eșantionare, iar Ghidul de Utilizare Aquatic Plastic va fi disponibil online pentru a susține acțiunile de curățare a râurilor în fața acumulărilor mari de deșeuri. Proiectul va dezvolta, de asemenea, un protocol de detectare automată pentru monitorizarea deșeurilor cu risc ridicat, ceea ce va permite intervenții rapide pentru protejarea râurilor. Se estimează că 10 ONG-uri vor participa la formarea NGO FLEX și vor implementa acțiuni de curățare, contribuind astfel la combaterea poluării cu plastic în regiune. În plus, se va forma un grup extins de părți interesate, cu aproximativ 150-200 de membri, dedicat soluționării problemei poluării cu plastic în râuri.

Album poze:

 

Program de finanțare:
Programul pentru Regiunea Dunării

Perioada de implementare:
01.01.2024 – 30.06.2026

Buget Beneficiar:
212.601 EUR

Buget total proiect:
2.166.501 EUR

Aria de implementare:
Ungaria, Austria, România, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Serbia.

Persoana de contact:
Szabolcs Fülep - președinte

Date de contact:
email: szabolcs@multisalva.ro
tel. 0722853380